Zviceranët “e çojnë peshë” shtetin për ta kapur mërgimtarin që gjendet për pushime në Kosovë

Fotot janë të vështira për t’u duruar: Një mace e re e zezë torturohet për vdekje në rrugë nga dy të rinj. Büsi është shkelmuar, ajo fluturon në bar. Të rinjtë flasin edhe serbisht dhe gjermanisht zvicerane. Në fund, njëri nga burrat e mban kotelen e ngordhur pranë kamerës dhe e hedh në një fushë.

Pas publikimit të videos pati një bujë të madhe në rrjetet sociale. Nuk kalon shumë kohë dhe zemërimi virtual fokusohet tek një person: Elfat T.* (16). Qytetarët e zemëruar publikojnë emrin e gjoja bashkëpunëtorit dhe postojnë foto të tij. Përmendet publikisht edhe një adresë, bashkë me fotot e një pallati. Në internet shfaqet edhe një numër celulari që thuhet se i përket Elfat T.. Askush nuk mund të kontaktohet aktualisht në lidhje, transmeton Portali Mërgata.

Siç raporton “20 minuten”, prokuroria e të rinjve ka hapur tashmë procedimin ndaj njërit prej torturuesve të dyshuar të Büsit. Këtë e ka bërë të ditur policia e qytetit të Cyrihut me kërkesë të portalit të lajmeve. Nga kjo nuk është e qartë nëse hetimet kanë për qëllim Elfat T. 

Policia po përgatitet 

Gjuetia po merr përmasa kaq ekstreme, saqë paralajmëron edhe policia e qytetit të Cyrihut. “Policia e qytetit thekson se shpërndarja e videove që përshkruajnë dhunën mund të dënohet me ligj. Drejtësia vigjilente është e dënueshme”, thotë një zëdhënës i pyetur nga Blick. 

Disa përdorues po bëjnë thirrje që njerëzit të mblidhen para shtëpisë së Elfat T. Disa njerëz nuk e fshehin përbuzjen e tyre për Elfat T., duke lëshuar kërcënime me vdekje: “Njerëz të tillë meritojnë t’u vihet zjarri”, shkruan një person. 

Në një postim tjetër, përshkrimi i një videoje në të cilën një burrë besohet se po hedh kokteje molotov në një shtëpi thotë: “Si i shikoj bisedat e mia (folje për miqtë, shënimi i redaktorit) ndërsa ata thyejnë shtëpinë prej tij digjen pa mëshirë. !” Për këto thirrje është në dijeni edhe policia e qytetit të Cyrihut. “Për shkak të këtyre thirrjeve për dhunë, situata është duke u rivlerësuar vazhdimisht dhe ne do të përgatitemi në përputhje me rrethanat”, tha policia për Blick. 

Madje në disa rrjete sociale janë hapur edhe llogari të tyre, të cilat bëjnë thirrje që të transmetohen informacione për Elfat T. “Pavarësisht se ku fshihet, ai do të shihet”, thuhet në përshkrimin e një llogarie. Një gjueti për një të ri që prezumohet i pafajshëm. Sipas deklaratave të policisë së qytetit të Cyrihut, hetimet janë ende në vazhdim. Megjithatë, të paktën për përdoruesit e rrjeteve sociale, fajtori duket se është gjetur kohë më parë. 

Gjuetia virtuale nuk njeh kufij dhe po përhapet edhe në botën reale. Nëna e Elfatit, Ivana T.* (38) tha të dielën në një intervistë për Blick se njerëzit tashmë ishin shfaqur me babanë që jetonte veçmas dhe hodhën gurë në fasadën e shtëpisë. 

Siç shkruan “20 minuta”, në adresën që qarkullon në internet janë shfaqur edhe persona nga kantonet e tjera. Një banor thotë se para shtëpisë janë parkuar makina me targa si “Aargau, Basel-Stadt apo Schaffhausen”. ‘Ata rrokullisin dritaret dhe shikojnë. Disa thërrasin edhe ‘torturues të kafshëve’ dhe gjëra të tjera të shëmtuara”, tha banori. Grupe të rinjsh i ranë disa herë kambanave në banesat e shtëpisë. 

Është e paqartë nëse krimi është kryer në Zvicër 

Nuk është sqaruar përfundimisht nëse mizoria ndaj kafshëve ka ndodhur vërtet në Zvicër. Siç shkruan portali i lajmeve, ndjekja penale në thelb është detyrë e autoriteteve në vendin përkatës nëse krimi është kryer jashtë vendit. Megjithatë, është e mundur që autoritetet zvicerane e konsiderojnë veten përgjegjëse për shkak se video-incizimet janë publikuar në Zvicër. 

Nëse vepra ndiqet penalisht në Zvicër, shkelësi i mitur mund të dënohet me burgim deri në tre vjet ose me gjobë. Avokati Christian Lenz nga Lenz & Caduff e shpjegon këtë për “20 minuta”. 

Sipas familjes së tij, Elfat T. aktualisht ndodhet me pushime në Kosovë dhe Serbi. “E gjithë Zvicra po pret që ai të kthehet këtu”, shkruan një person në një video të Tiktok. 

Vetë Elfat T. nuk mund të kontaktohej për Blick.