Trendi i ri: Gjermanët po jetojnë në Gjermani, punojnë në Zvicër – paga të larta, çmime të ulëta

Në Gjermani, pagat e larta zvicerane janë admiruar prej kohësh, ndërsa çmimet përkatëse të larta shihen me një përzierje frike dhe frikësimi. Pra, nuk është çudi që modeli i udhëtarëve në kufi është shumë i popullarizuar me shumë qytetarë gjermanë: nga njëra anë, ju mund të përfitoni nga pagat bujare zvicerane dhe, nga ana tjetër, mund të jetoni në prehrin e luksit falë niveleve relativisht të ulëta. çmimet në Gjermani. Mesatarisht, çmimet atje janë 40 për qind më të ulëta.

Rreth 65,000 gjermanë kalojnë kufirin midis Zvicrës dhe vendit të tyre dy herë në ditë gjatë javës, dhe më shumë se 380,000 qytetarë të BE-së nga Gjermania, Franca, Italia dhe Austria ndjekin të njëjtin model pune dhe jete. Revista e lajmeve “Spiegel” foli me disa prej tyre, për shembull me Marc Milohnic, i cili është trajner profesional për stafin infermieror në Spitalin Universitar Bazel.

“Unë fitoj dy herë më shumë se nëna ime”.

Gjatë javës, Milohnic kalon me biçikletë ose Vespa përtej kufirit për të punuar në Bazel. Ai fiton dukshëm më shumë në Zvicër sesa në Gjermani, dhe në vitin 2015 paga e tij u rrit me 20 për qind të tjera – pa asnjë negociatë, ndryshim pune apo promovim. Arsyeja ishte thjesht politika ekonomike: Banka Kombëtare e Zvicrës hoqi kursin minimal të këmbimit për frangun, gjë që rezultoi në rritje të normave të këmbimit. Papritur ju merrni një euro për një frang, përpara se të ishte “vetëm” 80 cent.

Modeli i udhëtarëve ndërkufitarë është gjithashtu më shumë se fitimprurës për 35-vjeçaren Laura, e cila në fakt ka një emër tjetër. Ajo punon në një repart psikiatrik në Bazel dhe jeton afër Freiburg im Breisgau. “Financiarisht është shumë mirë, fitoj dy herë më shumë se nëna ime, e cila punon edhe si infermiere në urgjencë”, por në Gjermani. Por kushtet e punës janë dukshëm më të mira edhe në Zvicër. Më shumë vlerësim, më pak hierarki, pak më pak presion kohe.

Bëhet e ndërlikuar kur bëhet fjalë për deklaratat tatimore

Pra, nuk është çudi që numri i udhëtarëve ndërkufitarë është dyfishuar në 20 vitet e fundit. Vetëm në Bazel, 18 për qind e punonjësve drejtojnë këtë model. Në vitin 2020, pagat zvicerane ishin mesatarisht 75 për qind më të larta se në Gjermani. Marrëveshja për lirinë e lëvizjes midis dy vendeve e bën të lehtë punën – vështirë se ka ndonjë pengesë burokratike. Emil, gjithashtu një udhëtar ndërkufitar, e përmbledh kështu: “Që kur punoj në Zvicër, jam kënaqur me luksin dhe mos mendo për asnjë euro që shpenzoj”.

E vetmja disavantazh: deklarata tatimore. Këtu bëhet vërtet e ndërlikuar për udhëtarët ndërkufitarë. Sepse udhëtarët paguajnë taksa në vendin ku jetojnë. Laura ka nevojë për ndihmë profesionale për këtë: “Unë nuk mund ta bëj vetë deklaratën time tatimore, është përtej njohurive të mia.” Në çdo rast, nuk janë vetëm udhëtarët ndërkufitarë që përfitojnë nga modeli, por edhe dy vendet fqinje: në Gjermani mund të presim të ardhura më të larta nga taksat, në Zvicër punëtorët.