Superlajm nga Gjermania: Planifikohet ulja ekstreme e taksave për punëtorët e huaj

Të huajt duhet të paguajnë më pak taksa se gjermanët? Plani i ri tatimor i koalicionit semaforik po bën bujë: Tre vjet më pak taksa për punëtorët e huaj të kualifikuar – kjo supozohet të jetë zgjidhja e mungesës së punëtorëve të kualifikuar, të paktën sipas ministrit të Ekonomisë Robert Habeck.

Bildka pyetur se si plani shpërthyes i Zbritjes së semaforit arrin te popullata e punës: A është ky lehtësim tatimor i drejtë dhe i nevojshëm? A mendoni se kjo do të sjellë vërtet punëtorë më të kualifikuar në vend? Apo qytetarët e shohin këtë si një masë të padrejtë?

Opozita është jashtë vetes: CDU dhe CSU flasin për trajtim preferencial dhe paralajmërojnë kundër punonjësve gjermanë në disavantazh. Edhe ekspertët dhe shoqatat po japin alarmin.

Steffen Blasius (43), zejtar i vetëpunësuar në dizajnin e brendshëm: “Kjo është një shuplakë në fytyrë! Unë jam absolutisht kundër joshjes së punëtorëve të kualifikuar me avantazhe tatimore. Ku janë lehtësimet tatimore për ne dhe kompanitë tona? Unë jam!”

Aref Blau (30) nga Saarbrücken, shkencëtar sporti: “Ideja e mungesës me lehtësime tatimore tingëllon e arsyeshme. Por në kurriz të taksapaguesve gjermanë? Kjo nuk është e drejtë! Në kohën e ngritjes së AfD-së, kjo është gjithashtu e rrezikshme. Vendi kërcënon të lëvizni edhe më tej djathtas”.

Helena Kartes (20) nga Saarbrücken, praktikante asistente kirurgjikale (OTA): “Sigurisht, ne kemi një mungesë të dukshme të punëtorëve të kualifikuar. Por nuk duhet të jetë zgjedhja e parë për të joshur punëtorët e kualifikuar nga jashtë me lehtësime tatimore. Politikani do të më mirë të na shikosh më shumë.”

Dirk Hübenbecker (54), shef i kasapit: “Ideja e lehtësimit të taksave nuk është e keqe, por marrja e punëtorëve të huaj të kualifikuar në nivelin tonë është e vështirë dhe mund të jetë problem sepse ne njohim vetëm certifikatën e mjeshtrit gjerman.”

Anja Scheinpflug (44), pronare e butikut të modës “Miss Kauflust” në Erfurt: “Po e vëzhgoj situatën me shqetësim të madh. Ja ku SME-të gjermane po shtyhen në mur. Dhe me këto pushime nga taksat i shtohet edhe padrejtësia sociale. Kjo vetëm sa nxit ndarjen e shoqërisë sonë Nuk mund të bëhet fjalë për barazi që kufizohet me diskriminimin.

Loreen Helbing (51) nga dyqani i luleve “Ideen von Loreen” në Erfurt: “Në fakt, nuk mendoj se ideja është e gabuar: Unë jam në favor që të gjithë ata që lejohen të punojnë të jenë në gjendje të punojnë. Nëse punëtorët e kualifikuar janë të nevojshme këtu, pse të mos krijojmë stimuj financiarë, për fat të mirë, unë kam ekipin tim të përhershëm, por e kam dëgjuar nga të gjitha industritë – këtu ka mungesë të njerëzve, askush nuk dëshiron ta trajtojë siç duhet kushdo – sidomos kur shikoj numrin në rritje të huamarrësve të parave të qytetarëve”.

Jörn Wollschläger (46), restorant: “Unë nuk i shoh avantazhe të tilla tatimore si një zgjidhje për mungesën gjermane të punëtorëve të kualifikuar. Kjo vetëm na bën më shumë punë për ne, tregtarët. Edhe më shumë ligje, akoma më shumë prova. Me burokracinë , është mjaft keq tani.”

Andreas Dzwonkowski (53), punëtor rrugor nga Hamburgu: “Unë mendoj se zbritja e taksave është në rregull, për sa kohë që ata janë punëtorë të kualifikuar që punojnë siç duhet këtu dhe nuk janë barrë për fondet e sigurimeve shoqërore.”

André Krause (38), shitës sigurimesh nga Flensburgu: “Kjo ndoshta ka një efekt joshjeje, kështu që ndihmon që punëtorët e kualifikuar të mund të vijnë në Gjermani. Por është e padrejtë për të gjithë të tjerët dhe gjithashtu nxit pakënaqësi në shoqëri.” /PortaliMërgata/