Shqetësim në gjithë Gjermaninë: Patatet e ardhura nga Egjipti po dalin të jenë të rrezikshme

Për shkak të mbetjeve të pesticideve, disa varietete patate po tërhiqen nga shitja në Gjermani. Në Zvicër, e gjitha e qartë është dhënë (ende).

Tema është duke u zbutur aktualisht në Tiktok: Në Gjermani, patatja e ushqimit bazë është prekur nga një tërheqje e madhe. Konkretisht bëhet fjalë për patatet e hershme nga Egjipti, të cilave ndër të tjera po përmenden edhe rrjetet e supermarketeve Edeka, Netto, Rewe dhe Penny.

Në Zvicër deri më tani nuk ka pasur tërheqje. 20 minuten po kërkojnë ende shitësit zviceranë, pasi zhardhokja e njohur ende importohet nga Egjipti. Ndërsa Lidl thotë se aktualisht nuk ka asnjë patate egjiptiane në gamën e saj, ky është rasti me Aldi Suisse dhe Coop.

I pyetur Aldi tha se hetimet aktuale kanë qenë të pavërejtshme. Megjithatë, raportet nga Gjermania do të përdoreshin si një mundësi për të “intensifikuar hetimin e patateve nga Egjipti”. Coop madje kontaktoi furnizuesin dhe mori garanci se nuk do të ofronte asnjë nga dërgesat e prekura.

Migros aktualisht ofron vetëm importe nga Lindja e Mesme online, por këto nuk ndikohen nga ndotësit.

Pra, për fat të mirë, Zvicra ende nuk e ka kërkuar mollën e thartë? Zyra Federale e Sigurisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (FSVO) do të jetë përgjegjëse për tërheqjet dhe paralajmërimet publike – në bashkëpunim me kimistët përgjegjës kantonal dhe kompanitë në fjalë.

Të pyetur ata thanë se deri më tani nuk ka pasur arsye për tërheqje, pavarësisht se janë në komunikim të vazhdueshëm me vendet anëtare të BE-së përmes sistemit evropian të alarmit të shpejtë RASFF.

A janë vlerat maksimale më të larta këtu?

Shtrohet pyetja nëse nivelet maksimale të lejuara për mbetjet e produkteve të caktuara për mbrojtjen e bimëve janë më të larta në vendin tonë sesa në BE – dhe nëse kjo është arsyeja pse patatet nuk tërhiqen nga tregu në vendin tonë. Kjo është sigurisht e mundur, thonë ata.

Megjithatë, Urdhëresa për Produktet e Mbrojtjes së Bimëve aktualisht është duke u rishikuar: “Procedura e miratimit të Zvicrës duhet të përputhet me atë të BE-së. Përbërësit aktivë të produkteve për mbrojtjen e bimëve duhet të konsiderohen të miratuara në këtë vend nëse janë në BE.” /PortaliMërgata/