Shkoi nga Kosova në Zvicër pa asnjë cent në xhep, sot shef i 900 punëtorëve

Shkelqim Hyseni (35) ka lindur humbës: I lindur para shpërthimit të luftës në Ballkan, familja e tij duhet të fillojë sërish nga fundi pas emigrimit në Zvicër. Në kantonin e Thurgaut, fëmija i të huajit bëhet shpejt një i huaj. “Unë isha ekzotik, sepse nuk kishte asnjë fëmijë të huaj këtu në fshat në atë kohë,” kujton ai fëmijërinë e tij në Dettighofen TG. Hyseni nuk flet gjermanisht deri në shkollë, kështu që nuk ka shanse për arsim të lartë. Por “Qimi”, siç e thërrasin kolegët, nuk është humbës. Ne te kunderten! Sot, ai është shefi i pothuajse 900 punonjësve dhe shikon pas një karrierë befasuese. Kështu ai shkoi nga poshtë lart pa studiuar.

Hyseni është një student i zellshëm dhe i interesuar – pavarësisht boshllëkut gjuhësor. Ai nuk derdh asnjë lot për faktin se pas klasës së gjashtë do të shkojë në shkollë profesionale në vend të shkollës së mesme: “E dija që atëherë se doja të bëja diçka praktike”. Në atë kohë, ai nuk ishte entuziast për të studiuar, raporton Blick, transmeton Portali Mërgata.

Hyseni është edhe më i përkushtuar që të kujdeset për praktikat e shijuesve në fund të ditëve të shkollës. Më pas ai ka momentin e tij personal të zgjimit në Coop: “Më pëlqeu shumë kontakti me klientët. Që atëherë e dija që doja shumë të bëja praktikën time këtu.”

Ai po e përfundon këtë në degën e Coop në Steckborn TG. “Qimi” i ri është i motivuar dhe po aq talent. Ish-mentori i tij Rolf Egli (61), i cili ka 36 vite me Coop, kujton: “Qimi ishte i jashtëzakonshëm. Talenti i tij ishte i pagabueshëm”. Për Hysenin, Egli është sponsor dhe mentor. Rolf në një bisedë në atë kohë më tha: “Qimi, nëse vazhdon kështu, do të jesh shefi im në një moment”, thotë Hyseni me një buzëqeshje djallëzore. Një fjali e vogël me një efekt të madh: “Kjo më motivoi. jashtëzakonisht në atë kohë!”

Menjëherë pas përfundimit të praktikës, ai iu bashkua një programi talentesh, vazhdoi shkollimin dhe më në fund mori Certifikatën e Studimeve të Avancuara CAS në menaxhimin strategjik. Sot ai është menaxher i shitjeve dhe në këtë pozitë dhe përgjegjës për mbi 30 degë në dy kantone. “Unë nuk kisha ndërmend të kaloja tërë jetën time të punës në Coop. Por çdo herë para se të mund të mendoja për të thënë lamtumirë, Coop më afrohej me një detyrë edhe më të përgjegjshme.”

Përveç karrierës së Hysenit, shifrat tregojnë gjithashtu se sa të mëdha janë shanset për një karrierë në Coop: rreth një në shtatë punonjës të menaxhmentit ka përfunduar praktikën në gjigantin e shitjes me pakicë. Situata është e ngjashme me aktorët e tjerë kryesorë në sektorin e shitjes me pakicë. Migros citon disa shifra në përgjigje të pyetjes së Blick: 97 përqind e praktikantëve përfundojnë trajnimin e tyre dhe një në tre do të vazhdojë të jetë i punësuar. Migros nuk mund të japë asnjë informacion për numrin e skuadrave – për shkak të organizimit të decentralizuar. Në Denner, gjithashtu, shifrat janë shumë mbresëlënëse: pothuajse një në tre nga menaxherët e shitjeve e filloi karrierën e tyre në Denner, ashtu si shumica e pothuajse 600 menaxherëve të dyqaneve. Në Lidl – e cila ka vetëm 20 vjet në Zvicër – 8 për qind e menaxherëve të dyqaneve kanë përfunduar tashmë një praktikë në kompani.

Por pse është kështu? Si kanë sukses karriera të tilla të librave me figura në shitje me pakicë pa rrugën klasike përmes shkollës së mesme dhe universitetit? Falë përvojës së tij gati 20 vjeçare, kreu i Qendrës së Informacionit të Karrierës në Schaffhausen, Claudio Pecorino (51), e di: “Nëse dikush ka një interes dhe aftësi bazë dhe është i gatshëm të mësojë punën nga e para, atëherë industria e shitjes me pakicë ofron shumë mundësi”.

Nga kontakti me klientët te shitjet, menaxhimi, komunikimi apo konsultimi, ka një përzgjedhje të madhe profesionesh ku mund të shpalosen talentet e dikujt.

Karriera e librit me figura falë disavantazheve?

Përveç kësaj, njerëzit e suksesshëm nga një mjedis gjuhësor dhe arsimor i pafavorshëm shpesh kanë një avantazh të pavullnetshëm: “Ndoshta ndonjëherë ndihmon që ata janë mësuar të ‘kafshojnë’ më shumë se të tjerët. Sepse duhet të kompensojnë deficitin e gjuhës dhe të mbështetjes. nga shtëpia e prindërve të tyre vetëm”.

Përveç kësaj, sistemi arsimor zviceran ndihmon. Falë sistemit të arsimit të dyfishtë, mundësitë janë të mëdha: “Sigurisht, një titull akademik me një certifikatë të përfundimit të shkollës së mesme nuk është mënyra e zakonshme, por sigurisht që është e mundur. Duhet të vëmë në perspektivë idenë që mund të kesh vetëm një karrierë premtuese me një diplomë të shkollës së mesme”, thotë Pecorino.

Këtë e tregon edhe një vështrim në fqinjësinë ndërkombëtare. Ndërsa në Gjermani dhe Austri një arsimim gjimnazist i ndjekur nga një diplomë universitare konsiderohet ende mënyra ideale për një karrierë të suksesshme profesionale, situata është e ndryshme në Zvicër: vetëm 32 për qind e grave dhe 23 për qind e burrave vendosin të ndjekin një arsim të lartë. Sidoqoftë, Zvicra ka një përqindje 50 për qind më të lartë akademikësh sesa fqinjët e saj gjermanishtfolës. /PortaliMërgata/