Rritet numri i të burgosurve të huaj në Slloveni, 52 prej tyre janë nga Kosova

Përqindja e të huajve në burgjet sllovene është rritur me shpejtësi që nga viti 2019, dhe aktualisht ata janë pak më pak se 37 për qind. Ata vijnë nga 60 vende të ndryshme, kryesisht nga vendet e ish-Jugosllavisë, gjë që është edhe shkak i tensioneve dhe konflikteve, veçanërisht atyre verbale, sepse kombësitë dhe fetë e ndryshme takohen në një dhomë.

Përqindja e të huajve në burgjet sllovene po rritet.

“Ky është një problem i vërtetë,” paralajmëron Denis Pershe, drejtori i Institucionit Korrektues të Burgut të Lubjanës në Povshetova . “Sistemi i burgjeve është i ngarkuar me të huaj, puna është shumë e vështirë nga ana profesionale. Problem janë edhe pengesat gjuhësore”.

Ka edhe konflikte, sidomos verbale, sepse kombësitë dhe fetë e ndryshme takohen në një dhomë. “Ata vënë në dukje pamundësinë e të jetuarit së bashku dhe më pas kolegët përdorin manovra të ndryshme për tʼi lëvizur nga dhoma në dhomë, nga dyshemeja në dysheme për të zgjidhur konfliktet”.

Gjithsej pak më shumë se 1,400 njerëz janë të burgosur në burgjet sllovene.

Në paraburgim ose në vuajtje të dënimit me burg janë 552 shtetas të huaj, që aktualisht përbëjnë 36.8% të të huajve në mesin e të gjithë personave të burgosur, sipas të dhënave të Administratës për Ekzekutimin e Sanksioneve Penale (URSIKS). Të huajt në burgjet tona nuk janë asgjë e re, por përqindja e tyre është aktualisht më e larta ndonjëherë.

Sipas të dhënave zyrtare numri i qytetarëve nga Republika e Kosovës që janë të burgosur në Slloveni është 52, që e rendit vendin tonë në pozitën e shtatë, pas Serbisë, Ukrainës, Kroacisë, Rumanisë, Bosnjës, Italisë.