Mërgimtari ia lëshon me qira kroatit lokalin në Zvicër, aty policia më pas kryen operacion special

Policia arrestoi katër burra tek një berber në Strengelbach AG nw Zvicwr të dielën e kaluar. Dyshimi: Thuhet se kanë kryer vjedhje. Oficerët gjetën gjithashtu eksploziv në dyqan. A e përdorën të arrestuarit për të hedhur në bankomatët? Blick shkoi në kërkim të të dhënave. 

Ytronditja në Strengelbach AG ishte e thellë: Rreth 40 banorë të disa shtëpive u desh të evakuoheshin të dielën e kaluar mbrëma. Kjo pasi policia ka arrestuar katër persona të dyshuar se kanë kryer vjedhje në në një prej shtëpive. Oficerët gjetën gjithashtu eksploziv në dyqan. 

Sipas informacioneve të Blick, policia ka marrë edhe pronarin e dyqanit Matje T.* (23). Pronari i shtëpisë Binak B.** (60) ia dha me qira dyqanin kroatit vetëm dy muaj më parë. Ai tha: “Unë kisha një dyshim se ai nuk ishte plotësisht i pastër.” Policia e kantonit Aargau nuk tha se sa eksplozivë u gjetën. Vetëm ata që ndaluan janë dy holandezë, një kroat dhe një spanjoll, të cilët janë nga 22 deri në 31 vjeç. 

Hulumtimi nga Blick tani tregon: Gjurma e operacionit në Strengelbach e çoi policinë në Moutier BE. I arrestuari Matje T. jetonte aty në një banesë të përbashkët me dy persona të tjerë. Njëri prej tyre shikon në apartament. “Më kanë marrë edhe mua”, thotë kosovari Muhamet F. (23). “Më duhej të kaloja një natë në qeli”. 

Muhamet.F. thotë se ka qenë i vetëm në banesë kur janë shfaqur “policët e armatosur rëndë”. Këtë e ka vënë re edhe Natalia A.** (21), prindërit e së cilës jetojnë në të njëjtin kat me Matje T.. “Ishte e mrekullueshme. Oficerët e policisë donin të hapnin derën e banesës matanë rrugës me një dash”, thotë ajo. “Por më pas dikush e hapi nga brenda”. 

Ishte Muhamet F. i cili “nuk ka asgjë për të fshehur”, siç thotë ai. Policia e arrestoi dhe kontrolloi të gjitha dhomat. “Por ata nuk gjetën asgjë.” Ai mezi e njeh Matje T.. Nuk e njeh as banoren e dytë – një serb që e kishte marrë me qira banesën dhe nuk u arrestua . “Ata janë thjesht shokë dhome.” Ai vetë është një azilkërkues dhe duhet të largohet nga Zvicra këtë muaj, sipas F. 

Një gjë është e sigurt: të dielën e kaluar, efektivët kontrolluan jo vetëm banesën ku banonte Matje T., por edhe bodrumin dhe garazhet e pallatit. “Ishte një ndjenjë e çuditshme kur pashë të gjithë policët”, thotë banorja Luisa F.** (53). 

Kur u pyet nga Blick, Zyra e Prokurorit Federal (BA) konfirmoi një operacion policor të dielën e kaluar në Moutier. Zëdhënësja Linda von Burg thotë: “Në lidhje me arrestimet në Strengelbach, ne kemi hapur procedime penale për shkak të rrezikut të eksplozivëve dhe gazeve toksike me qëllim kriminal dhe prodhimit, fshehjes, krijimit të mëtejshëm të eksplozivëve dhe gazeve toksike”. Dhe: “Në kuadër të kësaj procedimi penal është kryer edhe bastisja e shtëpisë në Moutier me mbështetjen e policisë së kantonit të Bernës”. 

Ako nuk thotë se çfarë kanë siguruar zyrtarët atje, nëse oficerët e policisë tani kanë arrestuar persona të tjerë, çfarë statusi të vendbanimit kanë të akuzuarit dhe sa eksploziv kanë gjetur hetuesit në Strengelbach. Vetëm kaq: “Hetimet e nisura menjëherë nga BA së bashku me Fedpol dhe policinë kantonale të përfshirë kanë për qëllim sqarimin e sfondit,” thotë von Burg. Dhe: “Hetimet po shkojnë në të gjitha drejtimet, përfshirë një lidhje të mundshme me shpërthimin e bankomateve”. BA aktualisht nuk ka të dhëna për një sfond terrorist ose xhihadist. 

Në ndërkohë, BA ka aplikuar për paraburgim për të katër personat e dyshuar pranë gjykatës kompetente të masave të detyrueshme, gjë që gjykata e ka miratuar. BA nuk jep asnjë informacion të mëtejshëm. Prezumimi i pafajësisë vlen për të akuzuarin.