Kurti angazhohet në fushatë politike në Zvicër, partitë atje e akuzojnë: Nga kush po paguhesh?

Pas Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, pritet që në shtator të këtij viti të udhëtojë në Zurih të Zvicrës për të mbështetur Partinë Socialdemokrate në zgjedhjet federale të Zvicrës që do të organizohen më 22 tetor të këtij viti.

Për këtë përzierje të Kurtit në politikën zvicerane, politikani dhe biznismeni Alfred Heer në të përditshmen “Blick” ka shkruar një artikull.

Shkruan Alfred Heer:

Këshilltari i Këshillit Kombëtar të kantonit të Zurihut në Zvicërr, Alfred Heer, pyet nëse mbështetja e fushatës së kryeministrit kosovar, Albin Kurti,  për Partinë Socialdemokrate është në përputhje me ligjin e transparencës.

Për zgjedhjet e ardhshme nacionale, kjo parti planifikon të angazhojë kryeministrin e Kosovës si “punëtor” zgjedhor. Albin Kurti supozohet se do të “ngrisë” publicitetin për socialdemokratët para dyshtetasve kosovarë-zviceranë që jetojnë në shtetin helvetik.

Çfarë do të thoshin të njëjtat media nëse dikujt do t’i vinte ideja për të ftuar kryeministrin serb Aleksander Vuçiq, presidentin turk Erdogan apo përfaqësues nga Bosnja dhe Hercegovina? Këto vende kanë gjithashtu një numër të madh shtetasish të dyfishtë që jetojnë e punojnë në Zvicërr.

PS është anëtare e asociuar e socialistëve dhe socialdemokratëve europianë. Socializmi është para interesave zvicerane, prandaj PS është gjithashtu e gatshme të udhëheqë Zvicrën në BE, të heqë dorë nga neutraliteti, të shfuqizojë ushtrinë dhe ta bëjë ekonominë zvicerane jo tërheqëse me taksa, tarifa dhe tarifa më të larta.

Nuk respektohet ligji i transparencës?

Megjithatë, PS-ja ka harruar diçka në euforinë e saj internacionaliste. Ligji i ri i transparencës, një përbindësh burokratik i ëndërruar nga e majta, ndalon qartë dhe pa mëdyshje donacionet për zgjedhjet nga jashtë. Këtu përfshihet edhe mbështetja jomonetare nga jashtë (neni 76) i legjislacioinit zvicerran.

Kryeministri kosovar vështirë se mund të kërkojë pagesë për paraqitjen e tij politike në Zvicër. Ky pasazh u prezantua për të minimizuar ndikimin nga jashtë në politikën zvicerane. Zyra Federale Zvicerane e Auditimit, një autoritet kompetent dhe i pakorruptueshëm, ndoshta do të duhet ende të kontrollojë se si PS synon ta përpunojë ftesën e saj dhe nëse ajo është në përputhje me Aktin e Transparencës.

Por ajo që mund të thuhet me siguri: shokët janë e kundërta e konfederatave.

Autori i këtij shkrimi pra, Alfred Heer, është një sipërmarrës dhe Këshilltar Kombëtar i Zyrihut.