Kroatët lëshojnë me të madhe Gjermaninë: Këtu është shumë keq, çmimet tash janë abnormale

Gjermania nuk është më toka e premtuar. Vitin e kaluar, më pak të huaj u shpërngulën sesa në vitet e mëparshme. Për herë të parë numri i kroatëve që janë shpërngulur është më i vogël se numri i njerëzve tanë që janë kthyer në atdhe nga Gjermania.

Edhe Milani u kthye nga Gjermania pas plot 11 vitesh. Ai e zhvendosi familjen dhe kompaninë e tij të ndërtimit në vendlindjen e tij Imotski dhe tani, thotë ai, zemra e tij është në vend, raporton Portali Mërgata.

“Është definitivisht finale, më mungon atdheu im, Imotski, Zagrebi dhe dua të jem këtu tani. Nuk është aq shumë që Kroacia është përmirësuar sa Gjermania është në kolaps, pagat janë rritur 10 deri në 15 për qind, dhe gjithçka është bërë anormalisht më shtrenjtë”, thotë Milan Katanušić, një i kthyer nga Gjermania.

Dhe ishte Enti Gjerman i Statistikave që publikoi të dhëna interesante sipas të cilave, për herë të parë që nga anëtarësimi i Kroacisë në Bashkimin Evropian – vitin e kaluar më shumë qytetarë kroatë emigruan nga Gjermania – sesa hynë në të. Kështu vitin e kaluar në Gjermani emigruan pak më shumë se 20 mijë, ndërsa emigruan mbi 24 mijë kroatë, që është një rënie prej rreth 3 mijë e gjysmë.

Suksesi i vërtetë, thotë ministri, do të jetë kur të kthehen familjet e reja. Dhe për këtë, thotë ai, nevojiten masa, njëra prej të cilave është lehtësimi i taksave për të kthyerit.

“Do të kemi disa masa të reja në buxhet”, tha ministri i demografisë Ivan Shipiq.

Në mesin e kroatëve në Gjermani është edhe Marija Šimić nga Zagrebi, e cila prej 10 vitesh jeton në Mynih dhe planifikon të qëndrojë atje. Përveç punës në financë, ajo ka zhvilluar edhe një aplikacion celular me këshilla për ata që vijnë.

“Kam mbaruar fakultetin këtu, kam krijuar një familje, kam hapur dy biznese. Nëse dikush do të më kishte pyetur se ku do të isha para 10 vitesh, nuk do të kisha mundur të them me siguri se ishte Gjermania”, thotë Marija.

Nga punëtorët e ndërtimit te mjekët – mijëra punëtorë kroatë kanë gjetur punë në Gjermani.

“Ka ende njerëz në Gjermani, por shumë nuk mund të jetojnë atje as nga pensioni gjerman, kështu që këtu e kanë pak më të lehtë. Unë dua t’u them vendeve të Ballkanit: mos shkoni në Union, ne nuk jemi. në favor të kësaj, ne jemi larguar, jemi kthyer, por gjithsesi gjëja më e bukur në Republikën e Kroacisë është, përderisa ka rregull”, thotë Katanushiq.

Sepse, të paktën sipas të dhënave të Byrosë së tyre të Statistikave, Gjermania nuk është ajo që ka qenë për kroatët. Disa pra po kthehen, por pyetja kryesore është se çfarë t’u ofrojmë të rinjve që as të mos largohen, shkruan Danas.hr.