Kosovari në Zvicër rrezikon gati 13 vite burg dhe 15 vite dëbim nga shteti

Një 38-vjeçar kosovar është akuzuar për tentativë për vrasje me dashje. Ai rrezikon të burgoset 12.5 vjet dhe të dëbohet nga vendi për 15 vjet. 

Ngjarja ka ndodhur pesë vite e gjysmë më parë dhe ende po prek gjykatat. Tashmë 38-vjeçari kosovar nga kantoni i Lucernit akuzohet për tentativë për vrasje me dashje. Në janar 2018, suvatori u përplas me një mysafir tjetër të së njëjtës moshë në dhomën e pirjes së duhanit të klubit Mascotte në Cyrih. Ka pasur një debat verbal, gjatë të cilit autori e ka goditur me thikë të palosshme tre herë në kokë mysafirin. Ai ishte në gjendje t’i shmangte goditjet me krah dhe duhej të shtrohej në spital si urgjencë. Viktima është një kikboksier i njohur profesionist i Cyrihut, një luftëtar K1 dhe një luftëtar i arteve marciale të përziera, shkruan Portali Mërgata. 

Në vitin 2020, Gjykata e Qarkut të Cyrihut e dënoi të akuzuarin me një dënim të pakushtëzuar me burgim prej nëntë vjet e gjysmë dhe 15 vjet dëbim nga vendi. Në fund të vitit 2021, gjykata më e lartë uli dy dënimet në gjashtë vjet secili për shkak të vetëmbrojtjes së tepruar. Megjithatë, Gjykata Federale e rrëzoi vendimin një vit më vonë. Situata e vetëmbrojtjes nuk ishte sqaruar sa duhet. Gjykata duhet të shqyrtojë përsëri librat. 

Në gjyqin e ri para gjykatës më të lartë të martën, suvatori mohoi qëllimin për të vrarë. “Ishte vetëmbrojtje.” Njëri nga dy shoqëruesit e viktimës i ka hedhur një gotë në kokë. Ai nxori thikën e tij dhe, duke përshëndetur egërsisht, shmangu artistin marcial që e sulmoi. “Unë as nuk e ofendova kikboksierin dhe as nuk e shikoja shtrembër.” Një gjyqtar dëshiron të dijë se përse ai mori një thikë të palosshme në dalje në radhë të parë. I akuzuari u përgjigj se ai ishte sulmuar tashmë një herë në dalje, prandaj ai mbante gjithmonë një thikë me vete. 

Prokurori publik kërkoi dënim me burg prej 12.5 vitesh dhe dëbim nga vendi për 15 vjet për kosovarin, i cili që nga fëmijëria e tij jeton në Zvicër. “Ishte një vrasje e drejtpërdrejtë me paramendim; e goditi viktimën disa herë pa paralajmërim me thikë në kokë”. Pas krimit, ai bërtiti se do të vriste marcialistin, ashtu si Jeton G. vrau Borisin. I akuzuari i referohej vrasjes në Ëehntalerstrasse në Cyrih-Affoltern në mars 2015. 

Avokati i viktimës kërkoi dëmshpërblim prej njëqind mijë frangash dhe dëmshpërblim prej 400 mijë frangash. “Ndjenja e sulmit nuk mjafton për vetëmbrojtje,” tha avokati. Kikboksieri, i cili drejton një shkollë të arteve marciale në kantonin e Cyrihut dhe gjithashtu ka punuar si siguri, ka pësuar lëndime të përhershme si rezultat i lëvizjeve mbrojtëse dhe nuk mund të punojë më në profesionin e tij tradicional. Viktima tha: “Ai më shkatërroi jetën”. Duke shmangur goditjen me thikë, ai ka pësuar një dëmtim të thellë në parakrah. Muskujt, tendinat dhe nervat janë prerë. “Nuk ishte vetëmbrojtje. I akuzuari ishte stresues dhe agresiv.” 

Avokati mbrojtës kërkoi shpalljen e pafajësisë dhe shkarkimin e menjëhershëm të klientit të tij. Kjo duhet të kompensohet për pesë vjet e gjysmë burgim. Avokati citoi një dëshmitar që thuhet se ka parë dy deri në katër persona të sulmojnë klientin e tij me gota dhe shishe. E kanë goditur edhe pse i ka kërkuar falje që e ka goditur. Një tjetër dëshmitar tha se ngacmimi ishte iniciuar nga viktima e mëvonshme. Përfundimi i mbrojtjes: “Nuk ka pasur dyshime për vrasje”. Klienti i tij nxori thikën për mbrojtje dhe nuk kishte asnjë shans të shpëtonte në dhomën e duhanit. “Ai ishte i tmerruar nga sulmuesit numerikisht superiorë.” /PortaliMërgata/