Gruaja dëbohet pas 40 vitesh nga Zvicra, nuk arriti të integrohej

Një grua nga Turqia e cila jeton në Zvicër që nga viti 1983 është dëbuar nga vendi për shkak të mungesës së integrimit. Kështu vendosi Gjykata Federale.

Ajo erdhi në Zvicër me bashkëshortin e saj të atëhershëm në vitin 1983 në moshën 19-vjeçare. Tani një nënë dhe gjyshe nga Turqia duhet të largohen nga vendi pas më shumë se 40 vitesh, shkruan “Solothurner Zeitung”, duke cituar një vendim të Gjykatës Federale.

Prandaj, gruaja u kujdes që në fillim për t’u kujdesur për fëmijët e saj, të cilët tani ishin rritur. Bashkëshorti i saj u nda prej saj në vitin 2006 dhe divorci u finalizua në Turqi në vitin 2011. Pas ndarjes, ish-i i saj refuzoi të paguante kontributet e saj për ushqim dhe ajo jetonte kryesisht me asistencë sociale; nga marsi 2006 deri në gusht 2022 shuma ishte rreth 351.546 franga.

Leja e vendbanimit iu dha fillimisht në vitin 1989 dhe më pas zgjatej çdo pesë vjet, së fundi deri në korrik 2020. Me një urdhër të datës 5 gusht 2022, Zyra e Migracionit e Kantonit të Solothurnit e hoqi lejen e vendosjes dhe e dëboi gruan nga Zvicra. . Gjykata administrative e Solothurnit hodhi poshtë ankesën kundër këtij vendimi më 8 maj 2023 dhe urdhëroi që ajo të largohej nga vendi, përcjell albinfo.ch.

Integrim i dobët

Tani gjykata më e lartë e vendit e ka hedhur poshtë ankesën si të pabazuar. Pavarësisht periudhës së gjatë të qëndrimit, “nuk mund të flitet për integrim të suksesshëm në kushtet lokale”, thuhet në vendim. Që nga ardhja e saj, gruaja është “mbështetur në mbështetjen e ish-bashkëshortit të saj, fëmijëve të saj të rritur dhe, mbi të gjitha, shtetit për rreth 17 vjet” dhe nuk është përpjekur kurrë të gjejë një punë apo të shkëputet nga kujdesi. Gjykata më e ulët “me të drejtë supozoi se kishte një interes të rëndësishëm publik për revokimin e lejes së vendbanimit”, pasi ankuesi “tashmë kishte marrë një shumë të madhe parash të ndihmës sociale”. “Pasi të jetojë në Zvicër për 40 vjet, sigurisht që nuk do të jetë e lehtë për ankuesin të riintegrohet në vendin e saj,” pranon Gjykata Federale. Megjithatë, pavarësisht kundërshtimeve të gruas, kthimi në Turqi ishte i arsyeshëm: ankuesi kishte jetuar atje. Derisa ajo ishte e rritur, kthehej çdo herë për pushime dhe për këtë arsye ishte “ende e lidhur me vendin e saj nga pikëpamja gjuhësore dhe kulturore”. Ajo mund të mbajë marrëdhënie me fëmijët dhe nipërit e saj të rritur në Zvicër “nëpërmjet vizitave të rregullta për pushime dhe përmes mjeteve elektronike të komunikimit”.