Godet media austriake, e cilëson Edi Ramën si “mik” të Vuçiqit

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama ka anuluar mbledhjen e përbashkët të qeverisë me qeverinë kosovare, të planifikuar për të mërkurën, për shkak të tensioneve të vazhdueshme në veriun e populluar me serbë të Kosovës.

Nisur nga rrethanat, Rama ka sugjeruar një format më të vogël për takimin në qytetin kosovar të Gjakovës, por këtë e ka hedhur poshtë kryeministri kosovar, Albin Kurti, raporton media austriake Wiener Zeitung.

Qeveria e Kosovës ka reaguar me keqardhje ndaj anulimit. Në takim duhet të nënshkruheshin 13 marrëveshje dypalëshe në fushën e ekonomisë, drejtësisë, arsimit dhe kulturës, thuhet në një deklaratë të kabinetit të publikuar në Prishtinë të martën vonë në mbrëmje. Viktimat e anulimit janë qytetarët.

Tensionet e nxitura nga Beogradi

Në fund të majit, serbët e dhunshëm sulmuan trupat e NATO-s në veri të Kosovës, e cila është e banuar pothuajse ekskluzivisht nga serbët. Dhjetëra u plagosën nga përleshjet. Kosova ka qenë pjesë e Serbisë.

Në vitin 2008 u shpall e pavarur. Deri më sot, Serbia nuk e ka njohur këtë hap. Beogradi i përdor serbët etnikë në veri të Kosovës vazhdimisht për të nxitur tensione.

Serbia fajësoi qeverinë e Kurtit për konfliktin më të fundit, sepse ajo ende nuk ka ankoruar ndonjë të drejtë të autonomisë territoriale për serbët në Kosovës. Rama, i cili mban një marrëdhënie të mirë me presidentin serb, Aleksandër Vuçiç, së fundmi ka paraqitur një koncept për një status të tillë autonomie, pa ia kërkuar kush. Prishtina e konsideron këtë një ndërhyrje të papranueshme.