Gjermania nuk ndryshon qëndrim: Liberalizoni vizat për Kosovën

Presidenti francez Emmanuel Macron bëri bujë javën e kaluar kur sugjeroi që liberalizimi i vizave i Kosovës, i vendosur të hyjë në fuqi nga 1 janari i vitit 2024, mund të rishikohet nga Parisi dhe Berlini nëse Prishtina nuk është në linjë lidhur me tensionet e vazhdueshme me Serbinë. Por Euroactiv mëson se Gjermania do t’i përmbahet afatit kohor fillestar, duke sugjeruar një divergjencë në qëndrim midis dyshes franko-gjermane.

Kosova ka qenë subjekt i masave të BE-së pas rritjes së tensioneve në veri të vendit, një rajon i banuar kryesisht nga serbë etnikë. Në nëntor të vitit 2022, serbët dhanë dorëheqje masivisht nga pushteti dhe institucionet lokale për shkak të kërkesës që të gjitha automjetet e Kosovës të vendosin targa të lëshuara nga Prishtina. Kjo do të ndikonte tek disa serbë etnikë në veri me targa të lëshuara nga Beogradi, të cilët jetojnë në Kosovë, por refuzojnë të njohin sovranitetin e saj.

Zgjedhjet u mbajtën në muajin prill për të zëvendësuar ata që dhanë dorëheqje, por serbët refuzuan të merrnin pjesë ose të votonin, pas thirrjeve për bojkot nga Beogradi.

Votimi rezultoi në një pjesëmarrje më pak se 4% ku u zgjodhën kryesisht shqiptarë etnikë. Kur ata u përpoqën të hynin në ndërtesat komunale me mbështetjen e policisë së Kosovës, serbët u përgjigjën me protesta që u përshkallëzuan në dhunë dhe lëndime të trupave paqeruajtëse të NATO-s.

Pas një procesi të gjatë i cili përfshinte mbështetje thelbësore nga dyshja franko-gjermane, qytetarët e Kosovës do të mund të udhëtojnë në Evropë njësoj si çdo qytetar tjetër evropian, pa pasur nevojë për vizë, nga janari i vitit 2024.

Franca dhe Gjermania kanë kohë që kanë një qasje të sinkronizuar ndaj Kosovës, duke dalë me qëndrime dhe deklarata të përbashkëta dhe duke u përfshirë shumë në një nga planet më të fundit për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, të quajtur joformalisht “plani franko-gjerman”.

Trupi diplomatik i të dy vendeve është gjithashtu shumë i nderuar në nivel lokal, dhe fjalët e Macron dhe Scholz dhe ish-kancelares Angela Merkel kanë peshë të konsiderueshme.