Burri nga Amerika shpallet i pafajshëm: Qëndroi 50 vjet në burg për vrasje

Glynn Simmons reacts after stepping out of the courthouse after Judge Amy Palumbo ruled to approve his "actual innocence" claim during a hearing at the Oklahoma County Courthouse Tuesday, Dec. 19, 2023, in Oklahoma City, Okla. (Doug Hoke/The Oklahoman via AP)

Një burrë që kaloi gati 50 vjet burg për vrasje është shfajësuar nga një gjykatës – duke u bërë i burgosuri që ka qenë i burgosur për kohën më të gjatë i cili pastaj shpallet i pafajshëm për një krim.

Glynn Simmons, 71 vjeç, u lirua në korrik pasi prokurorët ranë dakord që provat kryesore në rastin e tij nuk iu dorëzuan avokatëve të tij mbrojtës, transmeton lajmi.net.

Gjyqtarja e qarkut të Oklahomas, Amy Palumbo e shpalli atë të pafajshëm të martën.

“Kjo gjykatë konstaton me prova të qarta dhe bindëse se vepra për të cilën z. Simmons u dënua dhe u burgos… nuk është kryer nga z. Simmons”, thuhet në vendim.

Simmons tani ka të drejtë për deri në 175.000 dollarë si kompensim nga shteti për dënim të gabuar.

Vendimi gjithashtu hap derën për një padi federale kundër Oklahoma City dhe zbatimit të ligjit të përfshirë në arrestimin dhe dënimin e Simmons, tha të mërkurën avokati mbrojtës Joe Norwood.

Simmons aktualisht po jeton me donacione ndërsa po trajtohej për kancerin që u zbulua pas lirimit të tij nga burgu. Ai kreu 48 vjet, një muaj e 18 ditë burg pas dënimit të tij, duke e bërë atë të burgosurin për kohën më të gjatë në SHBA që u shfajësua, sipas të dhënave të mbajtura nga Regjistri Kombëtar i Shfajësimeve.

Ai e kishte mbrojtur gjithmonë pafajësinë e tij, duke thënë se ishte në Luiziana në kohën kur Carolyn Sue Rogers u vra brenda një dyqani pijesh alkoolike Edmond në 1974. Simmons dhe i bashkëpandehuri Don Roberts u dënuan të dy në vitin 1975 për vrasjen dhe fillimisht u dënuan me vdekje.

Dënimet e tyre u reduktuan në burgim të përjetshëm në vitin 1977 pas vendimeve të Gjykatës së Lartë të SHBA në lidhje me dënimin me vdekje.

Roberts u lirua me kusht në vitin 2008.