Borrell ia kthen letrën Kurtit, e qorton për arrestimin e kriminelit serb në veri

Josep Borrell Fontelles (R), European Commission High Representative and Vice-President meets Albin Kurit (L), Kosovan Prime Minister, during the Security Conference in Munich, Germany on February 18, 2023.

Josep Borrell, shefi i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, ia ka kthyer letrën kryeministrit të Kosovës, Albin Kurtit, për 5 pikat e propozuara nga ai që të dilet nga kriza. 

Por Borrell, ka thënë se kushtet e kërkuara nga BE-ja dhe SHBA-ja janë të qarta. 

Pika parë është që kryetarët e zgjedhur shqiptarë përkohësisht të punojnë në lokacione alternative. 

Pika e dytë kërkon që Policia e Kosovës t’i ndalë aktivitetet opercionale për rreth atyre komunave, kërkohet që Njësia Speciale të tërhiqet. Por Borrell thotë se do të kërkojnë nga Beogradi të largojë elementet radikale. 

Pika e tretë kërkohet që sa më shpejtë të mbahen zgjedhjet lokale në katër komunat veriore. 

Pasi të realizohen kushtet e Bashkimit Evropian, Borell ka thënë se do të organizohet një takim i nivelit të lartë në mes kryeministrit Kurti dhe presidentit serb, Aleksandër Vuçiq, 

Borrell ka kërkuar që të ndërmerren veprime të de-përshkallëzimit të situatës në Veriun e Kosovës.